Escalivada – katalońska sałatka z grillowanych warzyw.

wtorek, 12 Luty 2013 3916 Views

Autor:
Redakcja Polonia Barcelona. Kontakt: info@poloniabarcelona.pl

Escalivada to jedno z najpopularniejszych katalońskich dań. Jego nazwa pochodzi od czasownika „escalivar”, który oznacza pieczenie w popiele. Przygotowanie tej smacznej i niskokalorycznej sałatki jest bardzo proste.

Pieczemy na grillu lub w piekarniku warzywa, czyli bakłażana, cebulę, pomidory i paprykę aż do miękkości. Następnie odstawiamy do schłodzenia, obieramy i kroimy w paski. Dodajemy sól i oliwę z oliwek, możemy też przyprawić odrobiną czosnku. Danie je się na zimno, dlatego jest bardzo popularne latem. Niekiedy escalivadę podaje się z dorszem, zmienia się ona wtedy w danie zwane espencat.

Escalivada

Escalivada

Tagi: Kuchnia, Przepisy |

Dodaj komentarz w PoloniaBarcelona
Masz już konto? Zaloguj się. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Komentarze Facebook:



Projekt współfinansowany ze środków Departamentu Współpracy z Polonią i Polakami za Granicą Ministerstwa Spraw Zagranicznych