Na kolację – Zarzuela Catalana!

9100
0
Share:

Nazwa tego przepysznego dania pochodzi od popularnej w Hiszpanii liryczno-dramatycznej formy muzycznej.  Zarzuela podawana jest w tradycyjnym glinianym naczyniu i stanowi przede wszystkim wspaniałą kombinację różnych gatunków ryb z regionu w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i warzywami. Poniżej przepis:

Czego potrzebujesz?

  • około kilograma ryb morskich (dorsz, morszczuk, halibut)
  • 4 kalmary pokrojone w plasterki
  • 25 dag ostryg
  • 25 dag przegrzebków
  • 10 omułków
  • 100 g szynki lub bekonu pokrojonego w kostkę
  • świeże zioła
  • czerwona cebula – 4 szt.
  • czosnek
  • papryczka chili
  • 1 kg pomidorów bez skóry (lub z puszki)
  • migdały obrane ze skóry
  • szafran
  • pół litra wytrawnego białego wina
  • sok z cytryny, pieprz, sól, zielona pietruszka, tymianek, ziele angielskie
  • 50 ml wódki
  • bagietka

Wykonanie

Przygotuj wywar: wszystkie ryby i owoce morza (w przypadku ostryg jeśli jakaś muszla się nie otworzy to znak, że nadaje się do wyrzucenia). Wywar odcedź i w dużym rondlu podsmaż na oliwie krewetki, kalmary, kawałki ryby, po wyjęciu włóż cebulę, czosnek pomidory, migdały, szafran, przyprawy, wino, zalej wywarem z ryb i owoców morza. Duś przez około 10 minut, dodaj następnie ryby i kalmary, sok z cytryny, duś wszystko razem około 15 minut. W głębokim talerzu ułóż kawałki bagietki lub chleb, wlej gęste danie, posyp świeżymi ziołami i skrop kilkoma kropelkami wódki. Gotowe!

zarzuela

Share: