Pa amb tomàquet, czyli chleb z pomidorem po katalońsku.

wtorek, 12 Luty 2013 4092 Views

Autor:
Redakcja Polonia Barcelona. Kontakt: info@poloniabarcelona.pl

Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań w Katalonii, uznawane za jeden z symboli regionu. Ale uwaga, to nie jest zwykły chleb z pomidorem. Aby go odpowiednio przyrządzić, potrzebujemy:

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet

Biały chleb wiejski, uprzednio podgrzany w piekarniku lub tosterze
Bardzo dojrzałe pomidory
Oliwę z oliwek
Ząbek czosnku
Sól

Pomidory przekrajamy na pół i wcieramy w ciepły chleb. Nakładamy pokrojony czosnek i posypujemy solą. Tak przygotowane pieczywo podajemy z tradycyjną kiełbasą fuet lub botifarrą, anchois albo różnego rodzaju serami. Smacznego!

Tagi: Kuchnia, Przepisy |

Wasze komentarze
  1. Yulia pisze:

    pisze:Witam!:)Trafiłam na bloga właściwie przypadkiem, ale coś czuję, że tu zosatnę.;)Bardzo, bardzo mi się podoba to dziennikarskie spojrzenie na Hiszpanię właśnie z Hiszpanii (czy też Katalonii).Studiuję filologię hiszpańską i aktualnie jestem chyba na etapie zmęczenia materiałem (to już szf3sty rok uczę się hiszpańskiego; na pierwszym roku zajęcia były ciekawe, a teraz już jakoś tak mniej ) i mam wrażenie, że ten blog pomoże mi w ponownej fascynacji Hiszpanią.:) Ostatnimi czasy jestem raczej na etapie fascynacji katalońskim.W Barcelonie byłam raz i bardzo mi się to miasto podobało. Co prawda strasznie w nim dużo turystf3w i nie wszyscy wiedzą jak odnaleźć czar tego miejsca, ale miasto samo w sobie jest cudowne. Może bym w nim nie zamieszkała, ale jest całkiem niedaleko Tarragony, w ktf3rej rf3wnież się zakochałam.;)Saludos.

Dodaj komentarz w PoloniaBarcelona
Masz już konto? Zaloguj się. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Komentarze Facebook:



Projekt współfinansowany ze środków Departamentu Współpracy z Polonią i Polakami za Granicą Ministerstwa Spraw Zagranicznych