Palce lizać z beszamelem, czyli o canelones – tradycyjnym (nie)katalońskim daniu.

12677
6
Share:

Canelones, uważane za jedno ze sztandarowych dań kuchni katalońskiej, choć tak jest w istocie, pochodzą z Włoch. Historia tego pysznego ciasta z nadzieniem i beszamelem liczy ponad 500 lat, począwszy od XVI wieku, kiedy odkryto możliwość wyrobu masy, którą można wypełniać na tysiące sposobów. Natomiast jego „boom” na barcelońskiej ziemi rozpoczął się na początku XX wieku w kuchniach na Eixample i od tej pory to właśnie w Katalonii konsumuje się najwięcej canelones w Europie.

Nazwa „canelones” pochodzi od włoskich „cannelloni” i nie ma w tym głębszej filozofii – oznacza po prostu kształt rynny. Mają tyle wariantów, ile istnieje farszów, a sam sos posiada ponad 200 przepisów. W zależności od strefy geograficznej przygotowuje się je na różne sposoby, jednak oryginalne danie nosi nazwę Canelones alla Rossini, od nazwiska kompozytora Gioachino Rossini, który był również kucharzem i jest uważany za ojca tego specjału. Makaron wypełnia się mięsem lub kurczakiem z gęsim pasztetem, grzybami, truflami i słodkim winem, a wszystko to w sosie beszamelowym i z parmezanem.

Do Katalonii canelones przeniknęły dzięki wymianie kulturowej z ziemią włoską, ciasto jednak zaczęto wyrabiać delikatniejsze i często łączyć je z owocami morza lub warzywami. Stały się niemal tak sztandarowe dla tego regionu, jak pa amb tomàquet czy butifarra. Do dzisiaj w barcelońskich restauracjach królują dziesiątki odmian tego dania, a tradycyjnie w domach jada się je podczas przeróżnych świąt.

Oto przepis na klasyczne canelones, zwane później „Canelones a la catalana”:

 

Canelones a la catalana.

Składniki podstawowe:

16 kawałków ciasta na canelones
150 g wołowego mięsa mielonego
150 g wieprzowego mięsa mielonego
150 g drobiowego mięsa mielonego
80 g wątróbek z kurczaka
100 g gęsiego pasztetu
1 kawałek parmezanu do starcia

Składniki na sos beszamelowy:

50 g masła
250 ml mleka
50 g mąki
Sól
Gałka muszkatołowa
Pieprz czarny

Przygotowanie:

W garnku z oliwą przysmażamy całe mięso z dodatkiem soli i pieprzu. W drugim garnku gotujemy ciasto według wytycznych na opakowaniu. Kiedy jest gotowe, polewamy zimną wodą i rozkładamy na płóciennym ręczniku.
Z masła, mąki i mleka przygotowujemy tradycyjny beszamel. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy część sosu z gęsim pasztetem, przysmażonym mięsem i otrzymanym farszem wypełniamy ciasto.
Wkładamy całość do piekarnika, pokrywamy resztą beszamelu i posypujemy startym parmezanem. Przypiekamy około 5 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi z:
http://www.canalcocina.es

Share: