Pollastre a l’ast a la catalana – ugotuj to!

środa, 1 Maj 2019 543 Views

Autor: Milena Nosek
Jestem absolwentką dietetyki klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Uwielbiam podróże, które często stają się moją nieocenioną inspiracją w pracy. I tu, z uwagi na umiłowanie do Barcelony mam przyjemność współpracy z tak ważną organizacją dla Polonii w tym mieście. Zapraszam co poniedziałek do zakładki KUCHNIA! #MilenaLifestyleBCN

Spośród dziesięciu dań, które trzeba spróbować w Katalonii znajduje się Pollastre a l’ast a la catalana. Co to za potrawa?  Typowa na niedzielny obiad! Kurczak pieczony po katalońsku podawany z suszonymi owocami. Sprawdźcie, jakie dokładnie składniki są potrzebne, by przyrządzić to ciekawe i smakowite danie. Powodzenia!

Składniki

8 kawałków kurczaka (udka)

1 duża cebula pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku (drobno posiekane)

2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

16 suszonych śliwek bio

40 g orzeszków piniowych

2 szklanki brandy

ćwierć łyżeczki cynamonu mielonego

sól, pieprz

oliwa do smażenia

Wykonanie

Podsmażyć kurczaka na oliwie do złotego koloru i przełożyć go do żaroodpornej brytfanny. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory, smażymy chwilę i podlewamy wszystko brandy. Odparowujemy alkohol z brandy i smażymy jeszcze około 2-3 minuty, mieszając potrawę. Przekładamy zawartość patelni do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy do niego cynamon i suszone śliwki. Polewamy sosem mięso i posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy całość w piekarniku w 190’C przez około 30 minut.

kurczak_BCNPOL

Tagi: Kuchnia, Przepisy

Dodaj komentarz w PoloniaBarcelona
Masz już konto? Zaloguj się. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!