Warning: session_start(): open(/tmp/sess_uop6sote571khfif6p30a4cv34, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/alicjagrocho/ftp/poloniabarcelona/wp-content/plugins/codepeople-theme-switch/codepeople-theme-switch.php on line 305

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/alicjagrocho/ftp/poloniabarcelona/wp-content/plugins/codepeople-theme-switch/codepeople-theme-switch.php:305) in /home/alicjagrocho/ftp/poloniabarcelona/wp-content/plugins/codepeople-theme-switch/codepeople-theme-switch.php on line 305
 Pollastre a l'ast a la catalana - ugotuj to! | Polonia Barcelona

Pollastre a l’ast a la catalana – ugotuj to!

środa, 1 Maj 2019 333 Views

Autor: Milena Nosek
Jestem absolwentką dietetyki klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Uwielbiam podróże, które często stają się moją nieocenioną inspiracją w pracy. I tu, z uwagi na umiłowanie do Barcelony mam przyjemność współpracy z tak ważną organizacją dla Polonii w tym mieście. Zapraszam co poniedziałek do zakładki KUCHNIA! #MilenaLifestyleBCN

Spośród dziesięciu dań, które trzeba spróbować w Katalonii znajduje się Pollastre a l’ast a la catalana. Co to za potrawa?  Typowa na niedzielny obiad! Kurczak pieczony po katalońsku podawany z suszonymi owocami. Sprawdźcie, jakie dokładnie składniki są potrzebne, by przyrządzić to ciekawe i smakowite danie. Powodzenia!

Składniki

8 kawałków kurczaka (udka)

1 duża cebula pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku (drobno posiekane)

2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

16 suszonych śliwek bio

40 g orzeszków piniowych

2 szklanki brandy

ćwierć łyżeczki cynamonu mielonego

sól, pieprz

oliwa do smażenia

Wykonanie

Podsmażyć kurczaka na oliwie do złotego koloru i przełożyć go do żaroodpornej brytfanny. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory, smażymy chwilę i podlewamy wszystko brandy. Odparowujemy alkohol z brandy i smażymy jeszcze około 2-3 minuty, mieszając potrawę. Przekładamy zawartość patelni do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy do niego cynamon i suszone śliwki. Polewamy sosem mięso i posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy całość w piekarniku w 190’C przez około 30 minut.

kurczak_BCNPOL

Tagi: Kuchnia, Przepisy, Wiadomości

Dodaj komentarz w PoloniaBarcelona
Masz już konto? Zaloguj się. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!





Warning: Unknown: open(/tmp/sess_uop6sote571khfif6p30a4cv34, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0