Polskie produkty z Twojej kuchni.

niedziela, 11 Grudzień 2011 3805 Views

Autor: Alicja Grocholska
Redakcja. Kontakt: alicja.grocholska@poloniabarcelona.pl

Masz problem z nabyciem polskich smaków na emigracji? Brakuje Ci białego sera do pierogów? Czas przyrządzić u siebie najpopularniejsze polskie produkty. To prostsze niż myślisz!


TWARÓG DOMOWY

1 litr tłustego mleka wymieszać z 1 łyżką gęstej śmietany. Zostawić garnek z mlekiem i śmietaną na 3-4 dni w ciepłym miejscu, przykryć szmatką. Uważać, żeby nie ruszać mleka przez ten czas. Po tym czasie postawić garnek na najmniejszym gazie na około 30 minut, nie dopuszczając do zagotowania! Kiedy wytworzy się serwatka, poczekać aż wystygnie i przecedzić przez lnianą szmatkę. Zostawić jeszcze zawiniątko w sitku na jakiś czas, aby odciekła woda. I mamy gotowy nasz własny biały ser! Na pierogi, naleśniki, do śniadanka z bułeczkami. Jeśli jesteś zmęczony bagietkami z supermarketu, poniżej przepis na własne.

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE
10 dkg świeżych drożdży zasypać 2 łyżkami cukru. Do dużej miski włożyć resztę składników: 500 ml wody, 1 kg mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 8 łyżek oleju i razem wyrobić na gładką masę. Wstawić do lodówki i następnego dnia, po podwojeniu objętości wyrobić raz jeszcze i uformować bułeczki. Piec w 220’C przez 10-20 minut.

DOMOWY KEFIR
Za pierwszym razem będzie trzeba zakupić jeden kubeczek, a potem już tylko przygotowywać z własnego zakwasu. 0,5 l mleka studzimy do około 37 stopni. Mieszamy z łyżką gotowego kefiru, wlewamy do termosu i zamykamy szczelnie. Kefir jest gotowy po 12 godzinach, a przechowywać go można w lodówce do tygodnia. Z tak przygotowanego kefiru robimy następny, wystarczy tylko łyżka! Według uznania dodajemy owoce.

ZAKWAS DO ŻURKU DOMOWEGO
Masz wspaniały przepis rodzinny, ale brakuje Ci zakwasu? Można go zrobić samemu bardzo łatwo. 1 szklankę mąki żytniej należy zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości ok. 0,5 litra. Dobrze wymieszać mąkę z wodą. Przelać do szklanego lub kamiennego naczynia, dodać skórkę razowego chleba, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie i liść laurowy oraz odrobinę cukru (pół łyżeczki). Naczynie odstawić w ciepłe miejsce. Gdy żurek ukiśnie ma bardzo przyjemny zapach i kwaskowaty smak, co następuje zwykle po około 4-5 dniach. Przed dodaniem żuru do zupy należy go przecedzić.

NAJPROSTSZE OGÓRKI KISZONE
W przegotowanej zimnej wodzie rozpuszczamy sól (2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody). Do umytych słoików wkładamy koper i 2-3 ząbki czosnku, następnie umyte ogórki. Zalewamy przygotowaną wodą, odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej do zmętnienia wody, około 1 dzień. Gdy woda zmętniała, to mamy ogórki małosolne. Gdy postoją w cieple dłużej, będą kiszone. Aby zatrzymać jak najdłużej małosolne, wstawić do lodówki zaraz po zmętnieniu wody.

MĄKA ZIEMNIACZANA

Masz ochotę na budyń lub kisiel? W sklepach owoców do wyboru do koloru, ale do własnoręcznie zrobionego deseru nigdzie w pobliżu nie uświadczymy mąki ziemniaczanej? I na to jest sposób.
Ścieramy na tarce dość grubo świeże ziemniaki i wyciskamy sok przez ścierkę. Zostawiamy na słońcu do odparowania i na dnie będzie nasza własna „kartoflanka”.

Macie jakieś własne patenty? A może znacie sprawdzony przepis na pachnący polski chleb? Czekamy na komentarze i SMACZNEGO!

Alicja Grocholska

Tagi: Ciekawostki, Kuchnia | , , ,

Dodaj komentarz w PoloniaBarcelona
Masz już konto? Zaloguj się. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!