Kuchnia

PoloniaBarcelonaDSC_0426

Polka BarCelona – polski zakątek w Barcelonie. Reportaż z otwarcia.

2 lutego 2016

Na początku stycznia powstał w Barcelonie polski bar z prawdziwego zdarzenia – Polka BarCelona. Przytulny lokalik serwuje polskie […]

Vila Viniteca

„Vila Viniteca”. Smakując wino na El Born.

18 lipca 2013

W ciągu tygodnia można uciec od zgiełku upalnej Barcelony i poczuć powiew Tramuntany bez pokonywania kilkudziesięciu kilometrów. Jak […]

Salut!

Can Paixano (La Xampanyeria)

12 czerwca 2013

Bar i sklep „Can Paixano” zwany potocznie „La Xampanyeria” to jedno, z tych miejsc które można kochać lub […]

la-bombeta-1

La Bombeta.

14 maja 2013

Informacje praktyczne Co? Domowe i bardzo smaczne tapas w przystępnych cenach Specjalność zakładu „los bombetas” Gdzie? Carrer de […]

Bo de B!

Bo de B! Pyszne kanapki na ciepło.

14 maja 2013

Jeśli jesteście w okolicy Via Laietana, zmierzacie spacerowym krokiem w kierunku Barceloneta i macie ochotę na smaczną kanapkę […]

Rosa del Raval

Rosa del Raval. Burrito & Mojito.

27 kwietnia 2013

Informacje praktyczne Co? Tanie i dobrze przygotowane Mojito Sporych rozmiarów Burrito Smaczne przystawki meksykańskie z dobrymi sosami Gdzie? […]

La Taguara Areperia

Taguara Areperia. Tradycyjne przekąski z wenezuelskiej kuchnii.

27 kwietnia 2013

Arepa – rodzaj małej tortilli przygotowanej z mąki kukurydzianej. Ma okrągłą, spłaszczoną formę i od 10 do 20 […]

Witamy w Kiosko!

Kiosko. Najlepsze hamburgery w Barcelonie?

27 kwietnia 2013

Informacje praktyczne Co? Spory wybór hamburgerów, również wegetariańskich. Gdzie? Avinguda del Marquès de l’Argentera, 1 bis, Barcelona Metro Barceloneta […]

elquim-1

El Quim de la Boqueria. Domowe smakołyki prosto z targu.

25 kwietnia 2013

Informacje praktyczne Co? Pełny zestaw kuchni katalońskiej a takża tapas. Bardzo duży wybór ryb i owoców morza. Gdzie? […]

El Racó d'en Toni, logo z charakterystycznym katalońskim beretem.

Polski akcent w małej katalońskiej restauracji w Pirenejach.

22 kwietnia 2013

Camprodon, katalońska wioska położona 120 km od Barcelony, przez którą przepływają rzeki Ter i Ritort została wybudowana w […]

Bodega Cal Marino – Wino & Tapas

Bodega Cal Marino – Wino & Tapas

6 marca 2013

Cal Marino to jedno z tych miejsc w Barcelonie, które nigdy mnie nie zawodzi i zawsze mam ochotę tam […]

quatre_gats-2

Els Quatre Gats

27 lutego 2013

Els Quatre Gats (w tłumaczeniu Cztery koty) to restauracja, która znajduje się w pobliżu Portal de ‚Angel w […]

Escalivada

Escalivada – katalońska sałatka z grillowanych warzyw.

12 lutego 2013

Escalivada to jedno z najpopularniejszych katalońskich dań. Jego nazwa pochodzi od czasownika „escalivar”, który oznacza pieczenie w popiele. […]

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet, czyli chleb z pomidorem po katalońsku.

12 lutego 2013

Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań w Katalonii, uznawane za jeden z symboli regionu. Ale uwaga, to […]

Sopa de farigola

Katalońska zupa tymiankowa.

9 lutego 2013

Recepta na zupę z tymiankiem, czyli „Sopa de farigola” ma powodzenie szczególnie podczas chłodów. Jej właściwości kurujące każde […]

Espinacs a la catalana

Szpinak po katalońsku.

5 lutego 2013

Szpinak przyrządzany po katalońsku, znany również jako espinacs amb panses i pinyons jest daniem znanym zarówno w Katalonii […]

castanyada

La Castanyada – listopadowe święto z katalońskimi przysmakami.

28 października 2012

Jesienią ulice Barcelony pachną pieczonymi kasztanami i słodkimi ziemniakami. Zbliża się tradycyjne święto Castanyada, obchodzone 1 listopada w […]

granizado-sandia

Granizado de sandía, czyli pyszny sorbet arbuzowy.

31 lipca 2012

Przed nami najgorętszy miesiąc barcelońskiego lata, a ze straganów owocowych spoglądają na nas orzeźwiające, soczyste arbuzy. Przygotowanie fantastycznego […]

Canelones a la catalana.

Palce lizać z beszamelem, czyli o canelones – tradycyjnym (nie)katalońskim daniu.

10 kwietnia 2012

Canelones, uważane za jedno ze sztandarowych dań kuchni katalońskiej, choć tak jest w istocie, pochodzą z Włoch. Historia […]

ciasto-na-pierogi

Łączymy kuchnie: pieczone empanadillas z masą makową na Święta.

20 grudnia 2011

Zostajesz na Święta w Hiszpanii i tęsknisz za rodzimym makowcem? Zamiast piec to, co zwykle w Polsce, zaskocz […]


Projekt współfinansowany ze środków Departamentu Współpracy z Polonią i Polakami za Granicą Ministerstwa Spraw Zagranicznych