Warning: session_start(): open(/tmp/sess_h6g5rudpeer9sff1ufn31sgfc6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/alicjagrocho/ftp/poloniabarcelona/wp-content/plugins/codepeople-theme-switch/codepeople-theme-switch.php on line 305

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/alicjagrocho/ftp/poloniabarcelona/wp-content/plugins/codepeople-theme-switch/codepeople-theme-switch.php:305) in /home/alicjagrocho/ftp/poloniabarcelona/wp-content/plugins/codepeople-theme-switch/codepeople-theme-switch.php on line 305
 Suquet de Peix - ugotuj przepyszne katalońskie danie. | Polonia Barcelona

Suquet de Peix – ugotuj przepyszne katalońskie danie.

poniedziałek, 4 Marzec 2019 688 Views

Autor: Milena Nosek
Jestem absolwentką dietetyki klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Uwielbiam podróże, które często stają się moją nieocenioną inspiracją w pracy. I tu, z uwagi na umiłowanie do Barcelony mam przyjemność współpracy z tak ważną organizacją dla Polonii w tym mieście. Zapraszam co poniedziałek do zakładki KUCHNIA! #MilenaLifestyleBCN

Tradycyjnie „Suquet de Peix” została skonstruowana niegdyś przez rybaków na północno-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, w celu wykorzystania tych surowców, które nie zostały sprzedane pod koniec dnia. Przyjrzyjcie się składnikom i koniecznie wypróbujcie! Czas przygotowania to około 50 minut.

Składniki:

Picada

8 surowych migdałów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek extra verge

Gulasz

garść czarnych małży
16 małży dywanowych
2 rurki kalmarów, pokrojone w pierścienie
8 dużych krewetek
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 średnie pomidory, drobno posiekane
500-750 ml (2-3 filiżanki) rosołu rybnego
2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na plastry o grubości 1 cm
połowa fileta żabnicy, pociętego na kawałki – kąski
125 ml / pół szklanki białego wina wytrawnego
2 łyżki oliwy z oliwek extra verge
mała garść listków pietruszki drobno posiekanej, kilka nitek szafranu

Sposób przygotowania:

Picada

Podgrzewamy małą patelnię na małym ogniu i prażymy migdały i czosnek przez około 3 minuty lub do momentu, aż będą lekko brązowe. Odcedzamy i odkładamy na bok, aby składniki ostygły. Umieszczamy je następnie w moździerzu, ucieramy. Jeśli potrzeba, dodajemy odrobinę świeżej oliwy z oliwek, aby zwilżyć picadę.

Gulasz

Rozgrzewamy duże naczynie żaroodporne na średnim ogniu i podsmażamy cebulę przez 2 minuty, aż będzie miękka. Dodajemy pomidory i czosnek, gotujemy, mieszając często przez około 5 minut, aż soki pomidorów odparują. Dodajemy ziemniaki i dobrze wymieszać.  Zwiększamy temperaturę i dodajemy wino, a następnie rybę.

Posypujemy je szafranem, wymieszamy i dalej dusimy. Obniżamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż ziemniaki będą prawie gotowe (prawie, tzn. nie chcemy, aby ziemniaki już tu były zrobione, ponieważ owoce morza jeszcze nie zostały dodane). Picadę wspomagamy lekko odrobiną gulaszu (dla łatwiejszego mieszania) i dodajemy do garnka, dobrze mieszając. Gulasz w tym punkcie nieco zgęstnieje. Dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Teraz dodajemy krewetki i kalmary, gotujemy przez 2 minuty. Włączamy skorupiaki, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż wszystkie małże i pozostałe muszelki się otworzą. Odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły. Podajemy w miskach, oprószone pietruszką i chlebem obok.

Bon appetit!

52942911_806169339743321_2994575709873111040_n

Tagi: Ciekawostki, Przepisy, Wiadomości

Dodaj komentarz w PoloniaBarcelona
Masz już konto? Zaloguj się. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!





Warning: Unknown: open(/tmp/sess_h6g5rudpeer9sff1ufn31sgfc6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0