Festa de Sant Josep i crema catalana
Dyspensa w postaci deseru, zwłaszcza tak słodkiego i tłustego jak crema catalana to prawdziwy powód do świętowania. Zapewne części z Was smakołyk ten kojarzy się z francuskim crème brûlée … I słusznie! Krem kataloński był jednak pierwszy, a wspomniany wariant francuski pojawił się dopiero w XX wieku. Już jutro – 19. marca, z okazji Dnia Świętego Józefa w Katalonii w ramach owej dyspensy można zafundować sobie tą wyborną słodycz. Receptura do jej przyrządzenia pojawiła się w manuskrypcie Llibre de Sent Soví spisanym w 1324 roku, oczywiście w języku katalońskim. Krem można skosztować prawie w każdej restauracji, jednak najlepiej smakuje zrobiony w domu. Poniżej przepis:
Składniki
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 250 śmietanki kremówki
- 750 g cukru
- cukier trzcinowy
- 6 żółtek
- skórka starta z cytryny
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od miksowania żółtek z połową ilości cukru, mleka, śmietanki a resztę cukru zagotowujemy, cały czas mieszając.
- Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Powoli dolewamy śmietanową masę do żółtek, wciąż miksując lub mieszając.
- Ponownie stawiamy na gazie – krem podczas gotowania będzie gęstnieć, podgrzewamy go około 6 minut, tak by nabrał odpowiedniej konsystencji.
- Przelewamy teraz krem do naczynek i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem każdą porcję posypujemy cukrem trzcinowym i spalamy lekko wierzch specjalnym palnikiem, lub (podobnie jak crème brûlée ) podstawiamy na chwilę pod rozgrzany górny palnik piekarnika.
- Gotowe!