Październik w Barcelonie pachnie pieczonymi kasztanami!

86
0
Share:

La Castanyada to tradycyjne święto obchodzone w Katalonii, głównie w Barcelonie, 31 października na cześć zmarłych. Ulice wypełniają się straganami z pieczonymi kasztanami, słodkimi batatmi i panellets, a wielu ludzi odwiedza cmentarze, aby wspominać swoich bliskich.

Pochodzenie tego święta sięga starożytnych rytuałów pogrzebowych związanych z kultami pogańskimi. Pod koniec XVIII wieku pewne uczty pogrzebowe ewoluowały w tę uroczystość. Był to jesienny posiłek o metaforycznym znaczeniu komunii ze zmarłymi, w którym kasztany i panellets były głównymi bohaterami. Symboliczne znaczenie La Castanyady polega na uważaniu aktu pieczenia kasztanów za akt połączenia z duszami zmarłych. W rzeczywistości czasem piekło się je, odmawiając trzy części różańca. Obejmowało to również bicie dzwonów na cześć zmarłych, pracę ręczną i bardzo męczącą, która wymagała ogromnej energii. Ta kolacja pozwalała im wytrzymać tempo przez całą Noc Zmarłych.

Nieodłączną postacią tego święta jest Castanyera, zwykle starsza kobieta ubrana w skromne ubrania. Obecnie sprzedaje się kostiumy tej postaci i wielu dzieci nosi je 31 października i 1 listopada, a także podczas innych uroczystości. Typowy strój Castanyery obejmuje:

– Szeroką spódnicę
– Czarny fartuch
– Chustkę na głowie
– Białą wełnianą kaptur, związaną na szyi i ramionach

Alternatywnie istnieje postać Castanyero, który nosi spodnie, koszulę, fartuch i beret. Tradycyjny obraz przedstawia ich piekących kasztany w glinianym piecu. Dawniej miał on kształt kielicha i tak właśnie nazywano go w Gironie, copes. Następnie wkładali je w rożek z papieru gazetowego, aby utrzymać ciepło. Kasztany prosto z pieca są pyszne!

Oprócz kasztanów to święto o pochodzeniu pogrzebowym jest również pretekstem do jedzenia panellets. Są to słodycze zrobione z marcepanu i migdałów, które przygotowują najlepsi cukiernicy i również najmłodsi domownicy. Kilka dekad temu były one używane jako ofiara dla zmarłych w dniu Tots Sants. Panellets czasami są również robione ze słodkich batatów, jednego z najbardziej typowych i wszechstronnych warzyw jesiennych.

Tradycją jest również picie moscatel, bardzo słodkiego wina, które doskonale pasuje do potraw La Castanyady.

Share: