Kluczowe cechy Kuchni Katalonii
Hola a tots! Żyjesz w Barcelonie? Czyli w Katalonii! Wiesz, że to oznacza odrębność? Dziś pokażę Wam element kultury tego regionu, który wskazuje na niezależność i swoistą tradycję. Oto typowe cechy kuchni katalońskiej:
- elastyczność podyktowana warunkami środowiskowymi: jeśli jesteś nad morzem, kreujesz dania, do których surowce daje Ci morze, jeśli jesteś w górach korzystasz z dóbr, które dają góry. Z tego wynika przede wszystkim tak wielka różnorodność. Niebawem przepis na danie z rybą w roli głównej!
- kombinacja smaków: słodki ze słonym – brzmi bardzo zachęcająco, prawda?
- oliwa z oliwek extra verge – dodawana prawie wszędzie, bo to przecież także kuchnia śródziemnomorska
- bogactwo warzyw, szczególnie super antyoksydant – cebula! Gdzie tylko można ją dodać, to tak się dzieje. W zależności od dania, używane są różne odmiany.
- czarny pieprz i świeże zioła – oczywiście w zależności od regionu i dostępności używany jest odpowiedni bukiet przypraw
- wysokiej jakości wieprzowina – ze względu na konsumpcję, hodowlę – zdrowe, wbrew stereotypom, korzystne źródło białka, witamin i jednego z najważniejszych dla zdrowia pierwiastków – żelaza zapobiegającego anemii
- wino – ale o nim później
Śledźcie temat w każdy poniedziałek, mam dla Was extra tipy a propos sztuki kulinarnej Katalonii!