Kluczowe cechy Kuchni Katalonii

2313
0
Share:

Hola a tots! Żyjesz w Barcelonie? Czyli w Katalonii! Wiesz, że to oznacza odrębność? Dziś pokażę Wam element kultury tego regionu, który wskazuje na niezależność i swoistą tradycję. Oto typowe cechy kuchni katalońskiej:

52170506_152391479023675_7211525036610420736_n

  • elastyczność podyktowana warunkami środowiskowymi: jeśli jesteś nad morzem, kreujesz dania, do których surowce daje Ci morze, jeśli jesteś w górach korzystasz z dóbr, które dają góry. Z tego wynika przede wszystkim tak wielka różnorodność. Niebawem przepis na danie z rybą w roli głównej!
  • kombinacja smaków: słodki ze słonym – brzmi bardzo zachęcająco, prawda?
  • oliwa z oliwek extra verge – dodawana prawie wszędzie, bo to przecież także kuchnia śródziemnomorska
  • bogactwo warzyw, szczególnie super antyoksydant – cebula! Gdzie tylko można ją dodać, to tak się dzieje. W zależności od dania, używane są różne odmiany.
  • czarny pieprz i świeże zioła – oczywiście w zależności od regionu i dostępności używany jest odpowiedni bukiet przypraw
  • wysokiej jakości wieprzowina – ze względu na konsumpcję, hodowlę – zdrowe, wbrew stereotypom, korzystne źródło białka, witamin i jednego z najważniejszych dla zdrowia pierwiastków – żelaza zapobiegającego anemii
  • wino – ale o nim później

Śledźcie temat w każdy poniedziałek, mam dla Was extra tipy a propos sztuki kulinarnej Katalonii!

Share: