Łączymy kuchnie: pieczone empanadillas z masą makową na Święta.
Zostajesz na Święta w Hiszpanii i tęsknisz za rodzimym makowcem? Zamiast piec to, co zwykle w Polsce, zaskocz swoich tutejszych znajomych i upiecz pyszne empanadillas (pierożki) z makiem!
Oto przepis:
2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju dobrze zagnieść, rozwałkować i wykrawać szklanką kółeczka.
Nakładać łyżeczką masę makową (gotową bądź przyrządzoną samodzielnie – przepis na aż 4 rodzaje znajdziecie TUTAJ) i zlepić jak tradycyjne pierogi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 St.C przez około 30 min.
Gotowe pierożki posypać cukrem pudrem.
Gdzie kupić?
Mak i bakalie można kupić w polskim sklepie (tam też znajdziemy gotową masę makową) lub na La Boqueria przy Rambli, cukier puder w sklepach z artykułami piekarniczymi, np. Para Mi przy Calle Diputacio bądź również w sklepie polskim.
Smacznego!
Alicja Grocholska