Pollastre a l’ast a la catalana – ugotuj to!
Spośród dziesięciu dań, które trzeba spróbować w Katalonii znajduje się Pollastre a l’ast a la catalana. Co to za potrawa? Typowa na niedzielny obiad! Kurczak pieczony po katalońsku podawany z suszonymi owocami. Sprawdźcie, jakie dokładnie składniki są potrzebne, by przyrządzić to ciekawe i smakowite danie. Powodzenia!
Składniki
8 kawałków kurczaka (udka)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
16 suszonych śliwek bio
40 g orzeszków piniowych
2 szklanki brandy
ćwierć łyżeczki cynamonu mielonego
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Wykonanie
Podsmażyć kurczaka na oliwie do złotego koloru i przełożyć go do żaroodpornej brytfanny. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory, smażymy chwilę i podlewamy wszystko brandy. Odparowujemy alkohol z brandy i smażymy jeszcze około 2-3 minuty, mieszając potrawę. Przekładamy zawartość patelni do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy do niego cynamon i suszone śliwki. Polewamy sosem mięso i posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy całość w piekarniku w 190’C przez około 30 minut.