Katalońska zupa tymiankowa.
Recepta na zupę z tymiankiem, czyli „Sopa de farigola” ma powodzenie szczególnie podczas chłodów. Jej właściwości kurujące każde przeziębienie i pomagające w zwalczaniu grypy sprawiły, że ta smaczna katalońska zupa jest w okresie zimowym przygotowywana z podwójną częstotliwością. Można ją przygotować w zaledwie 10 minut.
Składniki:
4 lub 5 gałązek tymianku
250 gram chleba z poprzedniego dnia
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka soli
2 litry wody
4 jajka
Przygotowanie:
Do wody wrzucamy sól i tymianek, uprzednio opłukany. Gotujemy przez 5 minut. W tym czasie kroimy chleb na cienkie kawałki i rozdzielamy do 4 głębokich talerzy. W chleb wbijamy jajko i polewamy oliwą. Wlewamy wrzącą zupę prosto do tak przygotowanych talerzy i natychmiast przykrywamy drugim talerzem. Po 3 minutach, kiedy chleb nasiąknie, a jajko się nieco zetnie, odkrywamy i podajemy do spożycia zanim wystygnie.