La Castanyada – listopadowe święto z katalońskimi przysmakami.

7878
8
Share:

Jesienią ulice Barcelony pachną pieczonymi kasztanami i słodkimi ziemniakami. Zbliża się tradycyjne święto Castanyada, obchodzone 1 listopada w dzień Wszystkich Świętych.

Pieczone kasztany.

Obrzędy związane z dniem celebrowania pamięci o zmarłych są znane w całej Europie i nie tylko. Tak, jak w Wielkiej Brytanii, Irlandii czy USA obchodzi się celtyckie Halloween z dynią jako motywem przewodnim, tak na Półwyspie Iberyjskim królują kasztany i słodkie ziemniaki – Castanyada w Katalonii, Magosto w Galicji, Magüestu w Asturias, Gaztainerre w Kraju Basków, czy Magustow Portugalii.

Panellets

W samej Katalonii o tej porze roku królują przede wszystkim moniatos (słodkie ziemniaki) i castanyas (kasztany), pieczone na ulicach przez licznych sprzedawców i roznoszące bardzo charakterystyczny zapach. Tradycyjną, słodką przekąską są panellets, czyli ciasteczka robione z masy cukru, mielonych migdałów, jajek i cytryny, a na wierzchu przykryte warstwą orzeszków piniowych. Przysmak pochodzi już z XVIII wieku, a dzisiaj istnieje wiele jego wariantów: panellets kokosowe, czekoladowe czy kawowe. Do picia podaje się Moscatell, czyli wino z bardzo dojrzałych winogron o charakterystycznym zapachu.

W całej Katalonii obrzędowi towarzyszą liczne imprezy:

Share: