Przepisy

Escalivada

Escalivada – katalońska sałatka z grillowanych warzyw.

12 lutego 2013

Escalivada to jedno z najpopularniejszych katalońskich dań. Jego nazwa pochodzi od czasownika „escalivar”, który oznacza pieczenie w popiele. […]

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet, czyli chleb z pomidorem po katalońsku.

12 lutego 2013

Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań w Katalonii, uznawane za jeden z symboli regionu. Ale uwaga, to […]

Sopa de farigola

Katalońska zupa tymiankowa.

9 lutego 2013

Recepta na zupę z tymiankiem, czyli „Sopa de farigola” ma powodzenie szczególnie podczas chłodów. Jej właściwości kurujące każde […]

Espinacs a la catalana

Szpinak po katalońsku.

5 lutego 2013

Szpinak przyrządzany po katalońsku, znany również jako espinacs amb panses i pinyons jest daniem znanym zarówno w Katalonii […]

castanyada

La Castanyada – listopadowe święto z katalońskimi przysmakami.

28 października 2012

Jesienią ulice Barcelony pachną pieczonymi kasztanami i słodkimi ziemniakami. Zbliża się tradycyjne święto Castanyada, obchodzone 1 listopada w […]

granizado-sandia

Granizado de sandía, czyli pyszny sorbet arbuzowy.

31 lipca 2012

Przed nami najgorętszy miesiąc barcelońskiego lata, a ze straganów owocowych spoglądają na nas orzeźwiające, soczyste arbuzy. Przygotowanie fantastycznego […]

Canelones a la catalana.

Palce lizać z beszamelem, czyli o canelones – tradycyjnym (nie)katalońskim daniu.

10 kwietnia 2012

Canelones, uważane za jedno ze sztandarowych dań kuchni katalońskiej, choć tak jest w istocie, pochodzą z Włoch. Historia […]


Projekt współfinansowany ze środków Departamentu Współpracy z Polonią i Polakami za Granicą Ministerstwa Spraw Zagranicznych