Przepisy

zarzuela

Na kolację – Zarzuela Catalana!

2 kwietnia 2019

Nazwa tego przepysznego dania pochodzi od popularnej w Hiszpanii liryczno-dramatycznej formy muzycznej.  Zarzuela podawana jest w tradycyjnym glinianym […]

Cremacatalana

Festa de Sant Josep i crema catalana

18 marca 2019

Dyspensa w postaci deseru, zwłaszcza tak słodkiego i tłustego jak crema catalana to prawdziwy powód do świętowania. Zapewne […]

52942911_806169339743321_2994575709873111040_n

Suquet de Peix – ugotuj przepyszne katalońskie danie.

4 marca 2019

Tradycyjnie „Suquet de Peix” została skonstruowana niegdyś przez rybaków na północno-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, w celu wykorzystania tych surowców, […]

52170506_152391479023675_7211525036610420736_n

Kluczowe cechy Kuchni Katalonii

25 lutego 2019

Hola a tots! Żyjesz w Barcelonie? Czyli w Katalonii! Wiesz, że to oznacza odrębność? Dziś pokażę Wam element […]

Escalivada

Escalivada – katalońska sałatka z grillowanych warzyw.

12 lutego 2013

Escalivada to jedno z najpopularniejszych katalońskich dań. Jego nazwa pochodzi od czasownika „escalivar”, który oznacza pieczenie w popiele. […]

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet, czyli chleb z pomidorem po katalońsku.

12 lutego 2013

Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań w Katalonii, uznawane za jeden z symboli regionu. Ale uwaga, to […]

Sopa de farigola

Katalońska zupa tymiankowa.

9 lutego 2013

Recepta na zupę z tymiankiem, czyli „Sopa de farigola” ma powodzenie szczególnie podczas chłodów. Jej właściwości kurujące każde […]

Espinacs a la catalana

Szpinak po katalońsku.

5 lutego 2013

Szpinak przyrządzany po katalońsku, znany również jako espinacs amb panses i pinyons jest daniem znanym zarówno w Katalonii […]

castanyada

La Castanyada – listopadowe święto z katalońskimi przysmakami.

28 października 2012

Jesienią ulice Barcelony pachną pieczonymi kasztanami i słodkimi ziemniakami. Zbliża się tradycyjne święto Castanyada, obchodzone 1 listopada w […]

granizado-sandia

Granizado de sandía, czyli pyszny sorbet arbuzowy.

31 lipca 2012

Przed nami najgorętszy miesiąc barcelońskiego lata, a ze straganów owocowych spoglądają na nas orzeźwiające, soczyste arbuzy. Przygotowanie fantastycznego […]

Canelones a la catalana.

Palce lizać z beszamelem, czyli o canelones – tradycyjnym (nie)katalońskim daniu.

10 kwietnia 2012

Canelones, uważane za jedno ze sztandarowych dań kuchni katalońskiej, choć tak jest w istocie, pochodzą z Włoch. Historia […]