-
Pollastre a l’ast a la catalana – ugotuj to!
Spośród dziesięciu dań, które trzeba spróbować w Katalonii znajduje się Pollastre a l’ast a la catalana. Co to za potrawa? ... -
Na kolację – Zarzuela Catalana!
Nazwa tego przepysznego dania pochodzi od popularnej w Hiszpanii liryczno-dramatycznej formy muzycznej. Zarzuela podawana jest w tradycyjnym glinianym naczyniu i ... -
Festa de Sant Josep i crema catalana
Dyspensa w postaci deseru, zwłaszcza tak słodkiego i tłustego jak crema catalana to prawdziwy powód do świętowania. Zapewne części z ... -
Suquet de Peix – ugotuj przepyszne katalońskie danie.
Tradycyjnie „Suquet de Peix” została skonstruowana niegdyś przez rybaków na północno-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, w celu wykorzystania tych surowców, które nie ... -
Kluczowe cechy Kuchni Katalonii
Hola a tots! Żyjesz w Barcelonie? Czyli w Katalonii! Wiesz, że to oznacza odrębność? Dziś pokażę Wam element kultury tego ... -
Escalivada – katalońska sałatka z grillowanych warzyw.
Escalivada to jedno z najpopularniejszych katalońskich dań. Jego nazwa pochodzi od czasownika „escalivar”, który oznacza pieczenie w popiele. Przygotowanie tej ... -
Pa amb tomàquet, czyli chleb z pomidorem po katalońsku.
Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań w Katalonii, uznawane za jeden z symboli regionu. Ale uwaga, to nie jest ... -
Katalońska zupa tymiankowa.
Recepta na zupę z tymiankiem, czyli „Sopa de farigola” ma powodzenie szczególnie podczas chłodów. Jej właściwości kurujące każde przeziębienie i ... -
Szpinak po katalońsku.
Szpinak przyrządzany po katalońsku, znany również jako espinacs amb panses i pinyons jest daniem znanym zarówno w Katalonii jak i ... -
La Castanyada – listopadowe święto z katalońskimi przysmakami.
Jesienią ulice Barcelony pachną pieczonymi kasztanami i słodkimi ziemniakami. Zbliża się tradycyjne święto Castanyada, obchodzone 1 listopada w dzień Wszystkich ... -
Granizado de sandía, czyli pyszny sorbet arbuzowy.
Przed nami najgorętszy miesiąc barcelońskiego lata, a ze straganów owocowych spoglądają na nas orzeźwiające, soczyste arbuzy. Przygotowanie fantastycznego deseru z ... -
Palce lizać z beszamelem, czyli o canelones – tradycyjnym (nie)katalońskim daniu.
Canelones, uważane za jedno ze sztandarowych dań kuchni katalońskiej, choć tak jest w istocie, pochodzą z Włoch. Historia tego pysznego ...